Hesap Oluştur

Şifremi Unuttum?

SCADA Sisteminin Genel Yapısı

SCADA SİSTEMİNİN GENEL YAPISI 
SCADA terimi Supervisory Control and Data Acquisition kelimelerinin ilk harfleri ile oluşturulan bir kısaltmadır. SCADA sistemleri büyük bir alana ait teknik konulardaki ve işlevini yerine getirmek amacındadır.
Bu bağlamda çoğunlukla HMI (Human-Machine Interface) veya MMI (Man-Machine Interface) kısaltmaları ile yanyana kullanılır.
Kapsamlı ve entegre bir Veri Tabanlı Kontrol ve Gözetleme Sistemi (Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) ) kontrol sistemi sayesinde, bir tesise veya işletmeye ait tüm ekipmanların kontrolünden üretim planlamasına, çevre kontrol ünitelerinden yardımcı işletmelere kadar tüm birimlerin otomatik kontrolü ve gözlenmesi sağlanabilir.

Scada Kullanımına Elverişli Uygulamalar
SCADA teknolojisi en iyi geniş coğrafik alanlara yayılmış, görece olarak kontrolü ve izlemesi kolay, sık, düzenli ve ani müdahale gerektiren süreçlere uygulanır. SCADA sistemleri basit bir açma kapama kontrolünden tutun da daha karmaşık ve ileri kontrol gerektiren birçok uygulamada başarılı bir şekilde uygulanmıştır. SCADA ile birlikte gelişen teknoloji uzaktan kontrolün karmaşıklığını azaltmıştır.

SCADA sistemlerinin en yaygın kullanım alanları; 
• Belediyelerin su ve doğalgaz dağıtım tesisleri 
• Elektrik üretim ve dağıtım kurumları 
• İçme ve sulama suyu üretim ve dağıtım tesisleri 
• Barajlar 
• Elektrik santralleri 
• Geniş çapta üretim yapan fabrikalar olarak sıralanabilir  

TOP

scada-sisteminin-genel-yapisi